Jelle S.

Iemand bij wie dat gebeurde is dus de Oosterhouter Jelle S. Hij legde op 18-jarige leeftijd de Belastingdienst, de site van Tweakers en een aantal banken plat. Klasgenootjes van Jelle zagen al hoe hij het netwerk van school hackte. Ook hackte hij al meerdere keren de Bunq bank. Tot dan toe werd geen aangifte gedaan.

De Ddos-aanval van februari 2018 werd een stuk serieuzer genomen. Er werd zelfs gespeculeerd over een aanval van de Russische geheime dienst. Na een aantal dagen werd Jelle S. ontmaskerd en door 14 agenten in het huis van zijn ouders gearresteerd.

Op het rechte pad

Zawadi ziet regelmatig dat jonge hackers de verleiding niet kunnen weerstaan om onethisch te werk te gaan. “Gelukkig ben ik niet die kant op gegaan, en kan ik een ander verhaal vertellen,” Zelf laat Zawadi als ‘ethisch hacker’ geen schade achter en informeert hij bedrijven over de gevonden lekken in hun digitale beveiliging.

Hij werkt samen met het OM en de politie om jonge hackers die een misstap hebben begaan, op het rechte pad te krijgen. “Ik praat vooral met ze en leg uit wat mijn pad was. Ik laat zien welke kansen je kan grijpen en hoe je cyber security consultant kan worden.”


Bron: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/van-gamer-tot-crimineel-zo-wordt-een-tienerhacker-geboren