Thuiswerken maakt bedrijven kwetsbaar voor ceo-fraude

Thuiswerken maakt bedrijven kwetsbaar voor ceo-fraude

Het massale thuiswerken maakt bedrijven kwetsbaar voor zogeheten ceo-fraude. Daarbij doen criminelen zich voor als de bestuursvoorzitter en dragen de financiële administratie op grote geldbedragen weg te sluizen. Daarvoor waarschuwen het Anti Money Laundering Centre (AMLC) samen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en accountancykantoor PwC, schrijft het FD.

“Werknemers staan op afstand, de lijnen zijn minder kort en iedereen is druk en gestrest. Bovendien kunnen criminelen makkelijker bij bedrijven inbreken via thuisnetwerken“, zegt Suzanne Visser van het AMLC, een samenwerkingsverband van politie, FIOD en Openbaar Ministerie.

Verduistering

Volgens PwC verkregen criminelen dit jaar in meerdere gevallen toegang tot de mailbox van de ceo, en waren ze daardoor op de hoogte van aankomende transacties. Ze gebruikten die kennis om grote bedragen te verduisteren.

Door coronacrisis vallen grote transacties minder op

Volgens het advieskantoor zijn veel bedrijven tijdens de coronacrisis druk met het overhevelen van grote bedragen. Dit soort urgente, vertrouwelijke verzoeken valt daardoor minder snel op.

Bron: https://www.securitymanagement.nl/thuiswerken-maakt-bedrijven-kwetsbaar-voor-ceo-fraude

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.