Marie Kondo je informatiebeveiliging

Marie Kondo je informatiebeveiliging

Voor wie nog nooit van Marie Kondo gehoord heeft: haar serie ‘Tidying Up with Marie Kondo’ is op Netflix momenteel een ware hit. In haar programma laat ze mensen zien hoe ze hun leefomgeving beter kunnen organiseren, waardoor het netter en meer opgeruimd wordt. Toverwoorden daarbij zijn discipline en structuur. Binnen de IT kun je daar een hoop profijt van hebben, onder andere op het vlak van informatiebeveiliging.

Ruim oude accounts op

Binnen ons werkveld zien we dat oude accounts soms door oud-medewerkers gebruikt worden om fraude te plegen of intellectueel eigendom buit te maken. Ook zien we dat derden de inloggegevens van dergelijke accounts achterhalen en ermee inloggen op systemen, zonder dat de organisatie door heeft dat er een onbevoegd persoon van de IT-systemen gebruik maakt.

Om dit te voorkomen moet een account gedisabled worden wanneer een medewerker uit dienst gaat. Zodat het dus niet meer gebruikt kan worden om in te loggen. Nog beter is het om het account gelijk op te ruimen, zodat het ook niet meer per ongeluk geactiveerd kan worden. Bijkomend voordeel is dat het account bij een datalek geen onderdeel is van de dataset, een persoon minder om je zorgen over te maken dus!

Zorg voor inzicht in wat je hebt

Veel van de opdrachtgevers van Marie Kondo hebben geen idee wat ze allemaal in huis hebben en waar het gebleven is. Binnen veel IT-omgevingen is het niet anders. Inzicht in wat er de afgelopen jaren aan hard- en software is aangeschaft ontbreekt, onduidelijk is waar het staat en wie het gebruikt. Dit wordt nog verergerd doordat organisatieonderdelen diensten en hardware aangeschaft hebben buiten medeweten van de IT-afdeling. Die heeft daardoor te maken met een aantal blinde vlekken.

Door inzicht in je IT-omgeving te creëren krijg je weer overzicht. En weet je dus snel welke apparatuur verouderd is, updates nodig heeft en/of vervangen moet worden. Hierdoor raak je meer ‘in control’ en verlaag je de kans op een incident.

Investeer slim

Wat je niet hebt, hoef je ook niet bij te houden of op te ruimen. Veel organisaties hebben al geïnvesteerd in hard- en software om informatiebeveiliging op orde te brengen. Deze wordt vaak niet goed gebruikt of bijgehouden, waardoor het lijkt dat nieuwe hard- en software nodig is. Die na aanschaf natuurlijk ook weer goed gebruikt of bijgehouden moet worden.

Beperk jezelf bij het aanschaffen van nieuwe hard- en software. Dat houdt het IT-landschap meer overzichtelijk, eenvoudiger te beheren en is ook nog eens voordeliger!

Stop je wachtwoorden in een kluis

Waardevolle spullen laat je thuis ook niet rondslingeren. Doe dat met je wachtwoorden daarom ook niet. Er zijn verschillende aanbieders van wachtwoord kluizen die je kunnen helpen bij het organiseren en bewaren van wachtwoorden. Voordeel van deze software is dat je de wachtwoorden altijd bij de hand hebt, of je nu mobiel werkt of op een vaste werkplek. Ook kun je met deze software ervoor zorgen dat je altijd unieke wachtwoorden gebruikt en dat je sterke wachtwoorden gebruikt. Je hebt e.e.a. dan niet alleen beter georganiseerd, het is ook nog eens een stuk veiliger!

Succes met het introduceren van Marie Kondo in je IT-processen!

Kun je hier wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met ons op, of met een van onze partners.


Bronnen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Marie_Kondo

https://www.netflix.com/nl/title/80209379

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.