Kinderen en online privacy

Kinderen en online privacy

Steeds meer kinderen zijn tegenwoordig al op jonge leeftijd actief op het internet. Met het beschermen van hun online privacy zijn ze vaak niet bezig. Dat kan dramatische gevolgen hebben. Hoe kun jij je kind helpen daar bewust mee om te gaan? Plus: praktische tips om de online privacy van je kind te waarborgen.

Online privacy

Bij het gebruik van media speelt online privacy een belangrijke rol. Zodra je iets online zet, heb je nauwelijks meer controle over die informatie, en dat kan (zelfs jaren later nog) nare gevolgen hebben. Dat weten wij als volwassenen, maar kinderen gebruiken het internet spelenderwijs en zijn vaak nog naïef.

Mediacoach Klaartje Schüngel: ‘Kinderen zien niet in dat het internet letterlijk een wereldwijd web is, en dus niet alleen een interactie met een groepje vrienden in hun telefoon. Informatie verspreidt zich razendsnel, dus je zal goed moeten nadenken voordat je iets post. De grootste valkuil is dat kinderen online meer delen dan dat ze offline zouden doen.’

‘Eenmaal op het internet, is altijd op het internet’

Je kind bewust maken van deze valkuil is volgens Schüngel dan ook één van de eerste stappen:  ‘Maak je kind duidelijk hoe groot het bereik is van internet, en dat werkelijk iedereen (ook onbekenden) kunnen meekijken. En laat hem weten: eenmaal op het internet, is altijd op het internet. Dus deel nooit dingen online die je ook niet offline zou delen.’

Duidelijke afspraken maken over online privacy

Volgens Schüngel is het belangrijk om als ouder vooraf na te denken over wat je wel of niet toestaat als het gaat om het online gedrag van je kind. Punten om over na te denken en te bespreken met je kind zijn volgens haar:

  1. Met wie word je wel of niet vrienden online?

    Voor kinderen kan het aantrekkelijk zijn om zoveel mogelijk vrienden te hebben op social netwerksites als Facebook. Dat is stoer. Maak je kind duidelijk dat hij beter selectief kan zijn in wie hij wel of niet toelaat op zijn profiel. Accepteer dus niet zomaar iedereen, maar laat alleen mensen toe die je echt persoonlijk kent. Spreek bijvoorbeeld met je kind af dat wanneer hij twijfelt over een vriendschapsverzoek, hij eerst naar jou toe komt.

  2. Welke informatie deel je wel en niet online?

    Maak duidelijke afspraken met je kind over wat hij wel en niet online mag delen. Spreek bijvoorbeeld af dat hij geen telefoonnummers, adressen, namen van scholen of andere herkenbare plekken mag noemen waardoor mensen er achter kunnen komen wie hij is en waar hij is. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van foto’s waaruit kan worden afgeleid waar je bent of waar je woont.

Tip: Locatie uitschakelen

Schakel de locatievoorzieningen van bepaalde diensten uit. Facebook, Twitter en Instagram bieden bijvoorbeeld aan om automatisch een locatie toe te voegen aan je berichten. Schakel deze optie uit zodat niet iedereen kan zien waar je bent.

Tip: Profiel afschermen

Door profielen op sociale media af te schermen kun je voorkomen dat zomaar iedereen inzicht heeft in de informatie/foto’s die je deelt. Op Facebook kun je dit bijvoorbeeld doen door in het menu van de homepage naar ‘Privacyinstellingen’ te gaan, en dit op ‘Vrienden’ te zetten. Op Twitter kun je dit doen door te kiezen voor ‘Instellingen’ en ‘Mijn tweets afschermen’ aan te vinken.

Tip: Bijnaam gebruiken

Door online alleen een bijnaam (nickname) of je voornaam te gebruiken, voorkom je dat mensen je persoonlijke gegevens kunnen opzoeken of gebruiken.

  1. Ga ook bewust om met de privacy van anderen

    Laat je kind weten dat het net zo belangrijk is om ook de privacy van anderen te respecteren. Dus zet niet zomaar gênante foto’s van een klasgenootje online, en verspreid geen persoonlijke gegevens van een ander op het internet. Maak je kind duidelijk dat, ook al lijkt iets soms grappig, het serieuze consequenties kan hebben voor zowel je kind als het ‘slachtoffer’. Zo kan het verspreiden van een filmpje van een boze leraar in sommige gevallen zelfs strafbaar zijn.

  2. Wat doe je als er iets misgaat (ruzie, pesten, virus, geweld, bloot)?

    Bespreek met je kind wat hij kan doen als hij iets naars tegenkomt op het internet. Bijvoorbeeld als ze een gewelddadig oorlogsfilmpje openklikken. Zeg iets in de trant van: ‘Klik het meteen weg, kom naar mij toe en vertel wat je hebt gezien, dan kunnen we er samen rustig over praten.’ Hetzelfde geldt voor cyberpesten: laat je kind weten dat wanneer hij nare berichtjes krijgt via bijvoorbeeld Whatsapp, hij naar je toe kan komen. Praat er rustig met je kind over, en probeer samen tot een oplossing te komen. Ben je van plan om naar een leraar te stappen, of zelfs de politie, dan is het handig om screenshots te maken van de berichtjes.


Bron: mediacoach Klaartje Schüngel van SocialmediaIMPACT

https://www.oudersvannu.nl/kind/praktisch/online-privacy

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.