Je hebt het datalek thuis pas door als je het ziet

Volgens Duitse psychologen kunnen visualisaties gebruikers van smart-home-toepassingen helpen hun privacyinstellingen vakkundig te beheren.

Nederlanders staan bekend als ‘early adopters’. We gaan graag voor apparaten met de nieuwste snufjes. Maar met de dataveiligheid nemen we het doorgaans niet zo nauw. Duitse psychologen van de universiteiten van Bremen en Bochum zijn tot de conclusie gekomen dat je mensen daar veel beter zicht op kunt geven als je de datastromen in huis visualiseert.

Smart Home toepassingen worden steeds populairder. Digitale assistenten als Alexa of Siri, meedenkende koelkasten en videocamera’s in de babykamer, hebben massaal hun weg naar onze huizen gevonden. Nederlandse consumenten hebben inmiddels voor €1,7 miljard aan smart home apparaten in huis, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4.700 Nederlanders.

Gebruikers van deze zogenoemde domotica in een netwerk, zijn zich echter meestal niet bewust van de risico’s die zij lopen op het gebied van gegevensbescherming en informatiebeveiliging. Ze accepteren deze risico’s vaak omdat de beveiligingsinstellingen van een apparaat te ingewikkeld zijn. Het projectteam onderzoekt en ontwikkelt daarom nieuwe, gemakkelijk te begrijpen en eenvoudig te gebruiken oplossingen voor gegevensbescherming.

De basis is ‘psychologisch leren’ en ‘besluitvormingsprincipes’, om het ontwerp van slimme thuissystemen te verbeteren. In het deelproject “Bruikbare beveiliging in slimme huizen: Motivatie, competentie, beslissingen” onderzoekt het team van de Universiteit Bochum onder andere wie precies slimme thuisapparatuur gebruikt en voor welk doel.

“Want of en in hoeverre gebruikers bij het configureren van hun apparaten daadwerkelijk rekening houden met IT-beveiliging en gegevensbescherming, hangt niet in de laatste plaats af van hun individuele motivatie”, vertelt Malte Elson van het onderzoeksteam.

Zien is begrijpen

De onderzoekers willen bereiken dat gebruikers weer de baas worden over hun slimme thuissystemen en zo hun privacy beter beschermen. Daarbij richten ze zich vooral op het visualiseren van de processen en systemen. Dat werkt naar hun idee veel beter dan geschreven instructies.

“Geanimeerde voorstellingen, bijvoorbeeld van privacy-instellingen, kunnen een beslissende rol kunnen spelen in de begrijpelijkheid van slimme huistechnologieën”, zegt Malte Elson. In essentie wil het team evalueren hoe begrijpelijk bepaalde visualisatietechnieken van systeem- en beveiligingsfuncties zijn.

Zo kunnen nieuwe technologieën helpen om de datastromen met een smartphone te visualiseren, instellingen duidelijk uit te leggen en de gevolgen van de gekozen opties vooraf te simuleren. Augmented reality is hiervoor bijzonder geschikt.

Op je smartphone kijken naar de datastromen in huis

In deze virtuele werkelijkheid kun je letterlijk de datastromen in huis op je smartphone bekijken. Op die manier zie je precies tot welke apparaten een gezinslid toegang heeft en wat de gevolgen kunnen zijn van het prijsgeven van persoonlijke gegevens. Zo kun je ook heel gemakkelijk bepalen wat je kinderen in je digitale thuiswereld en op internet allemaal wel en niet mogen doen.

Aan het interdisciplinaire project werken ook fabrikanten van smart-home-producten mee. Voor hen biedt dit de kans gegevensbescherming van een vervelende verplichting om te buigen naar een waardevol verkoopargument.

Bron: https://innovationorigins.com/nl/je-hebt-het-datalek-thuis-pas-door-als-je-het-ziet

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.