IoT maakt van elk huis een datacenter zonder systeembeheerder

IoT maakt van elk huis een datacenter zonder systeembeheerder

Op 26 november 2015 lanceerde Intermax het grootste Internet Of Things (IoT) netwerk van Nederland. Dit open LoRa netwerk voor het IoT heeft dekking in de hele stad Rotterdam, inclusief het havengebied. LoRa staat voor ‘Long Range Low Power’. Met deze technologie kunnen objecten en systemen met een sensor bij zeer laag stroomverbruik door de lucht informatie uitwisselen. Deze kenmerken maken het een ideaal netwerk voor IoT.

Ongekende mogelijkheden

IoT biedt ongekende mogelijkheden: door apparaten en sensoren op een slimme manier aan het netwerk te koppelen hoeven engineers minder vaak te reizen, kan er meer gemonitord worden en kan technologie steeds slimmer ingezet worden. Denk aan slimme stadsverlichting, het meten van waterniveaus of aan de mogelijkheden voor crowd control. Op een simpele, snelle en zuinige manier kunnen er op grote afstand allerlei soorten slimme meters worden uitgelezen, zonder dat daar dure mobiele abonnementen of veel mankracht voor nodig zijn.

De technologie klopt inmiddels ook aan de voordeur van ‘gewone’ burgers. Denk aan een deurbel met camera, die via internet gekoppeld is aan de smartphone van de bewoner. Handig wanneer je niet thuis bent, zodat je kunt zien welke bezoeker je gemist hebt. In 2010 werden al de eerste koelkasten met WiFi verbinding op de markt gebracht, de belofte was dat het apparaat webtoepassingen in de keuken toegankelijk zou maken. Hoewel die belofte nog niet op grote schaal waargemaakt is, zijn apparaten zoals babyfoons en thermostaten inmiddels wel via WiFi verbonden met het internet. De eerste rookmelders die aan het IoT gekoppeld kunnen worden zijn inmiddels op de markt. Fabrikanten van huishoudelijke apparatuur zijn met grote snelheid bezig om hun producten ‘connected’ te maken.

De hiervoor genoemde apparaten zijn over het algemeen gekoppeld aangesloten op het elektriciteitsnet in de woning. WiFi verbruikt relatief veel stroom, dus een netsnoer is meestal nog nodig. Een LoRa netwerk maakt het echter mogelijk een groot aantal apparaten aan het netwerk te koppelen, die elk met een simpele AA-batterij jaren verbonden kunnen blijven. De eerste toepassingen worden inmiddels zichtbaar: huisdieren worden in de gaten gehouden door partijen zoals Tailio. Ook wordt er al geëxperimenteerd met sensoren die hun eigen energie opwekken, en dus geen batterij of stekker meer nodig hebben.

Voor- en nadelen van IoT

De voordelen zijn duidelijk, maar zijn de nadelen dat ook? Wat mij betreft zijn er twee grote aandachtspunten: security en surveillance. Over surveillance zal ik een separate bijdrage schrijven, in deze bijdrage ga ik in op beveiliging.

Informatiebeveiliging is voor consumenten op dit moment nog relatief overzichtelijk. Naast je computer(s) heb je een of meerdere tablet(s), een of meerdere smartphone(s), een modem en een printer. Daar houdt het voor het overgrote deel van de huishoudens wel mee op. Je weet inmiddels dat antivirus een vereiste is. Je weet dat je het standaard wachtwoord op je modem moet aanpassen, net als de standaard wifi instellingen.

Maar wat nu als straks je koelkast, broodrooster, brandmelder, deurbel, wasmachine en kattenbak allemaal via IoT aan je telefoon (en daarmee de rest van je netwerk) gekoppeld worden? Je huis verandert dan langzaam in een datacenter. Er liggen opeens heel veel connecties tussen heel veel verschillende apparaten. Een kwaadwillende heeft daardoor ineens een groot aantal mogelijke inbraakpunten tot zijn beschikking. Daarbij komt dat informatiebeveiliging voor leveranciers van huishoudelijke apparaten geen discipline is, die ze zelf in huis hebben. Het apparaat moet zo snel mogelijk aan het IoT gekoppeld worden, want dan kan het de markt op. Dat is hun grootste zorg. Er is minder aandacht voor beveiliging.

Aangezien informatiebeveiliging zo sterk is als de zwakste schakel is het niet ondenkbaar dat je bankrekening via je broodrooster gehackt gaat worden. Vanuit Guardian360 volgen we deze ontwikkelingen nauwgezet. Op het moment van schrijven van dit artikel werken we aan scanners die kwetsbaarheden in het IoT opsporen, zodat we organisaties en personen kunnen helpen bij het verhelpen ervan.

Wilt u hier meer van weten, of doorpraten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.