10 tips voor wie toch wil verbinden met een openbaar WiFi-netwerk

10 tips voor wie toch wil verbinden met een openbaar WiFi-netwerk

De zomervakantie staat alweer voor de deur en waarschijnlijk neemt u ook uw smartphone of tablet mee op reis. Om contact te houden met het thuisfront, uw uitgaves te controleren of gewoon om het nieuws bij te houden. Waar we in onze vakantie niet altijd bij stilstaan, is dat toeristen een geliefd doelwit zijn voor internetcriminelen. Ga veilig online met deze 10 tips.

De helft van de Nederlandse vakantiegangers onderzoekt voordat ze op vakantie gaan of er WiFi aanwezig is op de plaats van bestemming. Voor 40% speelt de aanwezigheid van WiFi een belangrijke rol voor de keuze van de accommodatie. Veilig werken met uw mobiele apparaat doet u natuurlijk met een 3/4G verbinding, maar in het buitenland kunnen de kosten hiervan flink oplopen. Vandaar dat we graag op zoek gaan naar (gratis) WiFi spots.

Vaak zijn de standaard instellingen van uw tablet, smartphone of laptop niet voldoende om veilig gebruik te maken van deze openbare WiFi netwerken. Lees hieronder de tips, pas ze toe zodat u veilig gebruik kunt maken van een openbaar WiFi-netwerk.

10 tips voor het gebruiken van een openbaar WiFi-netwerk:

  1. Zet delen uit
    Het “delen” van bestanden en printers is handig voor gebruik in uw eigen draadloze thuisnetwerk. Zorg ervoor dat u “delen” uitschakelt wanneer u gebruik gaat maken van een publieke hotspot. Wanneer u “delen” aan laat staan maakt u het kwaadwillenden eenvoudiger om in te breken op uw computer.
  2. Maak gebruik van VPN
    Eén van de veiligste manieren om te surfen op een publiek toegankelijk WiFi-netwerk is het gebruiken van een virtual private network, een VPN. Hiermee bent u beveiligd tegen hackers en oplichters op openbare draadloze netwerken. Op VNP Service vindt u een lijst met VPN providers.
  3. Maak nooit automatisch verbinding met WiFi hotspots
    U kunt uw smartphone of tablet zo instellen dat deze automatisch verbinding maakt met alle beschikbare WiFi hotspots, doe dit niet. Vaak staat deze optie standaard uit, maar controleer het toch even voor de zekerheid.
  4. Gebruik SSL
    Met SSL maakt u gebruik van een versleutelde verbinding en is de overdracht van gevoelige informatie beschermd tegen kwaadwillenden. Met de browser plugin SSL Everywhere zijn bijna alle website verbindingen beveiligd. De plugin is voor meerdere browsers verkrijgbaar.
  5. Gebruik two-factor authentication
    Het gebruik van two-factor authentication, of twee-staps verificatie, houdt in dat u naast een wachtwoord nog een unieke code moet invoeren die gegenereerd wordt via een app op uw mobiele telefoon. Deze code wisselt telkens.
  6. Controleer de naam van het netwerk
    Controleer of het draadloze netwerk waarmee u wilt verbinden ook echt de WiFi hotspot is die u bedoelt. Kwaadwillenden zetten soms een nep draadloos netwerk op om hiermee gevoelige informatie op te slaan. Check altijd even bij het personeel of het SSID inderdaad van het bedrijf zelf is.
  7. Bescherm uw wachtwoorden
    Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord voor. Maak gebruik van een Password manager om al uw wachtwoorden te onthouden.
  8. Zet uw Firewall aan
    De meeste besturingssystemen hebben een firewall, ook zijn er firewalls voor Android en iOS. Gebruik deze dan ook altijd.
  9. Gebruik anti-virus software
    Gebruik een up-to-date virusscanner. Het maak niet uit of dit een gratis of betaalde versie is, maar zorg dat u er één heeft geïnstalleerd en dat u hiervoor altijd de laatste updates ontvangt.
  10. Check nooit uw bankgegevens
    Koop nooit online of check nooit uw bankgegevens wanneer u verbonden bent met een publiek WiFi-netwerk. Gebruik hiervoor uw 3/4G verbinding!

Deze blog verscheen eerder op https://bpaz.nl/10-tips-voor-wie-toch-wil-verbinden-met-een-openbaar-wifi-netwerk/.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.